Giro di Sarajevo 2016

Categories: Vijesti

Biciklizam u Sarajevu je u velikoj ekspanziji posljednjih godina, a za to su najzaslužniji upravo sarajevski biciklisti – građanke i građani svih generacija koji bicikl ne koriste samo u rekreacijske svrhe, no i kao vid prijevoza. Udruženje Giro di Sarajevo je ponosno što je bilo inicijator omasovljavanja biciklizma u Sarajevu, kada je prije devet godina organizovalo prvu biciklijadu koja je na glavne ulice izvela preko 600 biciklista.

  • Izuzetno smo ponosni što su se biciklisti Sarajeva odazvali na taj Giro, ali i na svaki naredni i u sve većem broju, u zadnjih devet godina. Mi skrećemo pažnju, pregovaramo, lobiramo i gradimo, borimo se na sportskim takmičenjima i zastupamo bicikliste svakodnevno, sve ovo vrijeme, kako bi svima bilo ljepše živjeti u Sarajevu, kazao je na  konferenciji za medije Loren Keserović, menadžer projekta Giro di Sarajevo 2016, koja je održana u Hotelu Bristol u Sarajevu.

Keserović je istakao da se na narednom Giru koji će biti održan u nedjelju, 4. Septembra na uobičajenoj ruti po glavnim ulicama Sarajeva, očekuje tri hiljade učesnika. Radi se o najmasovnijem biciklističkom događaju u BiH.

  • Učešće je potpuno besplatno, registracija se vrši na licu mjesta, u startnom prostoru u dvorištu osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji, od 15 sati. Svi učesnici će dobiti bocu Olimpije i posebno dizajnirani bedž Gira, te registracijski broj s kojim učestvuju u izvlačenju vrijednih poklona na cilju, gdje ih po dolasku također čeka i po boca Coca-Cole, naglašava Keserović.

Poklone koji će biti dodijeljeni nasumičnim odabirom poklanjaju Giro i Coca-Cola HBC BH, a radi se o biciklima renomiranog brenda Specialized, te kacigama priznatih svjetskih proizvođača.

  • Mi smo sretni što možemo podržati jedan ovakav događaj i što to činimo već dugi niz godina. Giro radi društveno odgovorne projekte koji unaprijeđuju zajednicu, a mi smo ponosni što možemo pomoći u ostvarenju tih ciljeva, kazala je Alma Šahbaz iz kompanije Coca-Cola HBC BH.

I drugi partneri Giro di Sarajevo, poput kompanija Porsche Sarajevo, Konzum BiH i Dukat, također će dijeliti svoje poklone i tako uveličati cijelu manifestaciju. Posebnost ovogodišnjem, devetom Giru daje i Nextbike, koji će registrovanim korisnicima omogućiti besplatan najam dvotočkaša od 6 ujutro do ponoći 4. Septembra.

Giro di Sarajevo je udruženje koje u promociju biciklizma ulaže sve svoje resurse, a radi se na nekoliko polja. Jedno od njih su saradnje na međuinstitucionalnim ali i infrastrukturnim projektima poput parkinga za bicikla koji se grade kroz saradnju sa sarajevskim opštinama, a u narednom periodu krenuće se u izgradnju istih u drugim bh. gradovima, u saradnji sa kompanijom Dukat. Giro uspješno djeluje i na spotskom planu – menadžer sportskog dijela udruženja, ekipe Team GIRO, Emir Hulusić ove godine je postao državni prvak u vožnji na honometar, ekipa je kao jedina iz BiH učestvovala na Trci kroz Albaniju i do sada je osvojeno desetak medalja na raznim takmičenjima. Sve pomenuto su aktivnosti koje teže poboljšanju biciklističkih uslova u Sarajevu, i kulminiraće vožnjom Giro di Sarajevo 2016, u nedjelju, 4. Septembra.

Održavanje manifestacije pomogli su:

Partneri: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, OŠ Skender Kulenović, Općine Stari Grad, Centar i Novi Grad

Generalni sponzor: Coca-Cola

Zlatni sponzor: Porsche Sarajevo, Škoda, Konzum BiH

Srebrni sponzor: Ciklo Centar i Specialized

Prijatelji:Kakanj Cement, Dukat Fit, Hotel Bristol, BBI Centar, Muscle Freak, Cafe Tito, BC Bicycles, Franz&Sophie

Ekskluzivni partner: Nextbike

Medijski pokrovitelji: Klix.ba, Antena Sarajevo i Bike Magazin

 

Za bajkovito Sarajevo!

Author: Sabi