Novi biciklistički parking ispred supermarketa AS u Sarajevu

Categories: Vijesti

Nastavljajući svoju misiju za poboljšanje uslova za odvijanje gradskog biciklizma u Sarajevu, prije nešto više od sedam dana smo konkretizovali saradnju sa firmom HOŠE KOMERC d.o.o. Sarajevo. Na osnovu prijedloga našeg inžinjera za razvoj infrastrukture, Damira Margete, HOŠE KOMERC se odlučio pružiti novi sadžaj svojim kupcima i postaviti odgovarajuće parkiralište za bicikle ispred svog centralnog maloprodajnog objekta, Supermarketa AS, u ulici Zmaja od Bosne, preko puta tramvajske stanice Socijalno. Ovim je Supermarket AS, koga biciklisti već rado posjećuju, postao još dostupniji, a ova firma prvi privatni subjekt koji je ispred svog objekta postavio odgovarajuće projektovano i izrađeno parkiralište za bicikle.

Parkiralište je postavljeno kraj samog ulaza u Supermarket i pokriveno je video nadzorom. Ima kapacitet za do 8 bicikala, koji se, uz primjenu odgovarajućih brava, kao što su U-brave ili „sklopive brave“, sigurno mogu odložiti dok bezbrižno obavljate kupovinu. Parkiralište donosi i nekoliko noviteta u projektovanju biciklističkih parkirališnih kapaciteta u Sarajevu. Prvi važan sadržaj, koji do sada nismo primjenjivali na prethodnim parkiralištima u čijoj smo izgradnji učestvovali u Sarajevu, je tvz. sigurnosna naljepnica. Ovaj sticker je već implementiran na parkinzima koje smo postavili u Banjoj Luci, mostaru i Tuzli, a na njoj se nalazi slikovno uputsvo koje manje iskusnim biciklistima pojašnjava sigurno odlaganje bicikla na javnim parkiralištima kako bi ga osigurali od krađe na pravilan način. Za one koje žele saznati više, na naljepnici se nalazi QR kod, čijim skeniranjem otvarate detaljan članak o osiguranju vašeg bicikla koji možete pronaći ovdje. Inače, implementacijom QR koda Giro još jednom pomiče granice biciklističkog aktivizma i prvi put promoviše ovaj način komunikacije među biciklističkom populacijom. Nadamo se da će svim biciklistima Sarajeva i gostima biti od koristi.

Zahvaljujemo se firmi HOŠE KOMERC na ostvarenoj saradnji. Svi zajedno smo itekako sretni smo jer smo primjetili da je parking već počeo ispunjavati svoju funkciju.

#ZaBAJKovitoSarajevo

Author: Sabi