Održano Državno prvenstvo u hronometru

Categories: Izvještaji sa utrka,Vijesti

Bosna i Hercegovina dobila je novog / starog prvaka u cestovnom biciklizmu, u disciplini vožnje na hronometar. U pitanju je Vedad Karić iz tuzlanskog Jedinstva, koji je odbranio titulu prvaka države i zasluženo osvojio zlatnu medalju koju mu je uručio potpredsjednik FbiH Milan Dunović, i sam nekadašnji profesionalni biciklista. Drugo mjesto u elitnoj kategoriji osvojio je Vladimir Trbić iz banjalučkog Summita, dok je treće mjesto pripalo Davoru Tubiću iz BSK Nektar Banja Luka. Giro di Sarajevo se izvinjava na prvobitno objavljenoj pogrešnoj klasifikaciji u kategoriji Elite, koja je prouzrokovana greškom na opremi kompanije koja je bila unajmljena da izvrši elektronsko mjerenje.

Prvenstvo je održano na atraktivnoj lokaciji A Trasnferzale u naselju Dobrinja, a po riječima organizatora, udruženja Giro di Sarajevo, sve je prošlo u najboljem redu.

– Ovo je kulminacija onoga što mi radimo već deset godina i mislim da smo pokazali koliko smo u stvari iskustva stekli u organizovanju biciklističkih događaja. Pored dosadašnjih rekreativnih vožnji, okrenuli smo se i organizovanju pravih, profesionalnih biciklističkih trka i smatramo da je to pravi potez u još jačoj promociji biciklizma u Sarajevu, Kantonu Sarajevo i cijeloj Bosni i Hercegovini, istakao je Nisad Selimović, predsjednik udruženja.

Prvenstvo je otvorio Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, koji je naglasio da biciklizam treba jaču podršku vlasti jer je to jedan od puteva kojim treba da ide jedna urbana sredina kao što je Kanton Sarajevo.
U kategoriji Juniora najbolji je bio Husein Selimović (Zmaj od Bosne), dok je drugo mjesto osvojio Savo Milovanović (Zmaj od Bosne). Kod mlađih kategorija, odnosno Predkadeta, Zlato je osvojio Kenan Mehmedović (Zmaj od Bosne), srebro Ahmed Karić (Zmaj od Bosne) a bronzu Emin Grebić (BK Tuzla). Među kadetima kao najbolji se pokazao Osman Ćorić (Zmaj od Bosne), drugi je bio Enes Subašić (Zmaj od Bosne), a treći Emir Rahimić (BK Mostar).
Mastersi su i ove godine nastupali u okviru tri kategorije. U okviru najstarije, C (50+ godina) pobjedu je odnio Ernest Čeke (Jedinstvo), drugi je bio Jasmin Mujkić (Gračanica), dok je treće mjesto osvojio Sead Smajić (BK Trek). U kategoriji Masters B (40+ godina) zlatnu medalju je osvojio Toni Odak (Široki), srebro Dragoslav Radovanović (BK Tuzla), a bronzu Jasmin Grebić (BK Tuzla). I na kraju, u Masters A kategoriji (30+ godina), najbolji je bio Toni Zorić (BK Mostar), odmah iza njega Miroslav Lakić (Zmaj od Bosne), dok je treće mjesto osvojio jedan od domaćina, Tarik Imamagić (Team Giro).

Giro ekipa čestita svim osvajačima medalja i ovim putem zahvaljuje i svim vozačima motornih vozila na strpljenju i korištenju alternativnih saoobraćajnica.

Državno prvenstvo su podržali i Općina Novi Grad, Ministarstvo saobraćaja KS, MUP KS, ćevabdžinica Mrkva, mesna industrija Madi, MBA pekara, agencija Pro Optimus, Ciklo Centar, Coca-Cola, te medijski pokrovitelj Klix.ba.

Author: Sabi