Pedalamo u boljim vremenima

Categories: Vijesti

Pandemija virusa Covid-19 je cijelu Bosnu i Hercegovinu, kao i kompletan svijet, potpuno paralizirala. Svjedoci smo mnogih promjena u domenu kulture, sporta i društvenog aktivizma na koje je utjecala nova epidemiološka situacija, pa su tako brojni događaji koji postoje decenijama, bili prinuđeni otkazati svoja izdanja za 2020. godinu.

Giro di Sarajevo nije ostao imun na pomenuta dešavanja, pa smo od samog početka pandemije u martu ove godine, pomno pratili situaciju i procjenjivali da li je i kako moguće organizovati naše tradicionalne događaje. Kao što je svima poznato, malu školu biciklizma Giro Bambino već niz godina organizujemo u junu, pa je to bio prvi događaj za koji smo odlučili da ga ove godine nećemo organizovati. Mislili smo da jednostavno nema smisla stavljati na kušnju tek oporavljeno društvo i djecu od tog prvog vala pandemije.

 

Giro di Sarajevo 12 | Photo by Mirza Agić

Vrlo brzo, došlo je i ljeto ali i broj zaraženih se povećavao. Iako smo sebi zacrtali na kraju prošle godine da trku ubrzanja na biciklima Gro Drag Race dignemo na viši nivo, da bude uzbudljivija za učesnike i zanimljivija za publiku, prosto je bilo nemoguće učiniti to uz adekvatne mjere zaštite svih prisutnih, pa smo i od te ideje odustali, barem što se tiče ove godine.

I, ono najznačajnije, dolazi nam septembar, tradicionalni mjesec kada izvodimo skoro 3.000 biciklista na ulice Sarajeva u okviru našeg najvećeg događaja po kojem ime nosi i samo udruženje. Kao što svi vidimo, situacija nije nimalo bolja i virus još uvijek slobodno kola društvom. Države mnogo bolje razvijene od BIH se bore protiv pandemije i ne uspijevaju u tome. Svaki dan bilježimo na stotine novozaraženih a stručnjaci govore da je to samo zbog nediscipline i nepridržavanja edpidemioloških mjera.

U tom svjetlu, Giro di Sarajevo kao masovni biciklistički događaj je potpuno nebitan. Ono što je bitno je zdravlje svih nas i zaštita onih oko nas. Giro di Sarajevo će sačekati bolja vremena kada ćemo moći garantovati sigurnost svih učesnika, kako na cesti, tako i od virusa. Onako kako smo vas navikli još od 2008.

 

Giro di Sarajevo 12 | Photo by Mirza Agić

Čuvajte sebe i druge, nosite maske, držite fizičku distancu i ostanite odgovorni.

Team GIRO

Author: Nisad Selimović