Pravilno osiguranje bicikla

Categories: Osiguraj bicikl ispravno

Mnogi biciklisti su doživjeli neugodnost kada im je nekada u životu otuđen bicikl, bilo sa javne površine kao što je parkiralište za bicikle, ispred prodavnice kada su ga ostavili neprivezanog i nenadgledanog na samo minut ili dva dok su kupovali sitnice, ili da se to desilo u zatvorenom prostoru kao što je podrum ili stepenište haustora, gdje je bicikl možda bio zaključan i dodatno privezan.

Zaštita bicikla uveliko ovisi od samog bicikliste-vlasnika i zato vam dajemo nekoliko korisnih savjeta kako da sačuvate svoj bicikl, prije svega na javnom parkiralištu, ali i kod kuće:

  1. Uvijek koristite kvalitetnu bravu za zaklučavanje kao što je U-brava (U-lock) ili sklopiva brava za bicikle (folding lock), prikazane na Slici 2. Nešto su skuplje od sajli, ali pružaju višestruko veću sigurnost.
  2. Uvijek privežite ram i barem jedan točak bicikla za stalak parkirališta (Za dalje uputstvo pogledajte priloženi video).
  3. Drugi točak i dijelove bicikla koji se lako mogu otuđiti – sjedište, i dijelove opreme, kao što je kaciga, privežite dodatnom tankom sajlom za bicikl ili ih jednostavno ponesite sa sobom ukoliko nemate istu. Za dalje uputstvo pogledajte dijagram na Slici 1.
  4. Uvijek poskidajte i ponesite sa sobom sitnice sa bicikla koje sa lako mogu otuđiti. Na primjer: torbice, brzinomjere, sitni alat, boce za vodu, stvari iz prednje korpe ukoliko je imate. Ukoliko uvijek imate ovu opremu sa sobom, ruksak za njihovo nošenje je takođe neophodan dio vaše biciklističke opreme.

 

Slika 1. Pravilan način osiguranja bicikla na “obrnuto-U” stalcima (“klamericama”) [1]

 

 

U-brava i sklopiva brava

Slika 2. U-brava i sklopiva brava za bicikle [2], [3]

 

 

Video: Primjer pravilnog privezivanja bicikla jednom U-bravom

 

 

Autor: Damir Margeta, MA (saob.)

#ZaBajkovitoSarajevo

 

Reference:

[1] https://www.sfbike.org/resources/theft-locking/

[2] http://www.dormbikes.com/products-page/accessories/lock/

[3] https://www.bikeshophub.com/accessories/folding-bike-locks-c-1217.html

Author: Harun Smrkovic